Dátum
February 7, 2024
Kategória
Webfejlesztés
Olvasási idő
8 Min

Mobilapplikáció vagy webes alkalmazás? Melyiket fejlesszem (először)?

A cégek online jelenléte ma már megkérdőjelezhetetlen, kapcsolat felvételi platformnak pedig mindig azt az eszközt érdemes választani, amelyet a célcsoport túlnyomó része használ. Mivel a csúcson évek óta az okostelefonok állnak, már csak az a kérdés, hogy a fejlesztéshez milyen technológiára lesz szükség. Olvass tovább, mutatjuk, milyen lehetőségek rejlenek a webappokban és a mobilalkalmazás fejlesztésben.

Összefoglalás

Mobilapplikáció az elköteleződés hatékony növeléséhez

Az okoseszközre (telefonra, tabletre) fejlesztett mobilalkalmazások olyan telepítést igénylő szoftverek, amelyek funkcióinak csak a megrendelő képzelete szabhat határt. A mobilappok egyedi programozási nyelvben készülnek, a felhasználók pedig az alkalmazásboltokon keresztül érhetik el őket.

A telepített mobilalkalmazások előnye, hogy

●     rendkívül gyorsak, mert közvetlenül a processzor erejét használják,

●     az alkalmazásboltban akár keresés nélkül is megtalálhatók,

●     innovatív funkciókkal is felruházhatók, mert közvetlen hozzáférésük van az eszköz kamerájához, értesítési rendszeréhez és a GPS-hez,

●     biztonságosak, mert az alkalmazásbolt szigorúellenőrzési folyamatán mennek keresztül,

●     a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtják az adott eszközön, ha natív (direkt platformra optimalizált) fejlesztéssel készülnek.

AP4 DIGITAL tipp: Akkor is érdemes belevágni a mobilalkalmazás fejlesztésbe, ha az online jelenlét fő célja az elköteleződés növelése. Elég csak a TikTok globális sikerére gondolni, máris látszik, hogy egy jó mobilapp akár órákra képes a kijelző elé láncolni a célközönségét.

Pontosan ilyen natív mobilapplikációt fejlesztettünk az ANET (Another Set of Eyes) csapatának is. Az Anet360 mobilalkalmazás egy virtuális vezetéstechnikai tréning, amely a hagyományos műhelymódszerek mellett 360 fokos videókkal, és gépi tanulással generált interaktív játékokkal segíti az appon belül elvégezhető vizsgák sikeres teljesítését.

Webes alkalmazás, avagy egyszerűkommunikáció a felhasználókkal

A reszponzív webes alkalmazások olyanszoftverek, amelyek bárhonnan, bármikor és bárki számára elérhetők.Használatukhoz jellemzően nem szükséges külön programot telepíteni, mert az okoseszköz webböngészőjén futnak.

Habár a webappok felépítésükben a honlapokra hasonlítanak, a funkciók sokszínűsége miatt gyakran választják őket a mobilalkalmazások helyettesítésére vagy kiegészítésére is. Utóbbira jó példa azm.facebook.com, amely letöltés nélkül, mobil böngészőből is elérhetővé teszi a világ egyik legnépszerűbb közösségi oldalának szinte összes funkcióját.

A webalkalmazás tökéletes céges kommunikációs csatorna, ami felhasználói oldalról is kényelmes és azonnali hozzáférést biztosít, mert használata operációs rendszertől függetlenül csak internet kapcsolatot igényel.

A webes alkalmazás előnye, hogy

●     gyorsan élesíthető, mert nem kell megvárni az alkalmazásboltok jóváhagyását,

●     egyszerű karbantartani, mert a fejlesztők operációs rendszertől függetlenül azonos kódbázist használnak hozzá,

●     kényelmes, mert használatához semmit sem kelll e tölteni és a frissítések is automatikusak benne.

Habár a webes alkalmazások valamivel olcsóbbak és gyorsabbak, mint a natív és hibrid mobilapplikáció fejlesztés, első futtatásukhoz internet kapcsolatra van szükség, sebességüket pedig erősen befolyásolhatja a használt kapcsolat sávszélessége.

Mobilapplikáció vagy webes alkalmazás? Melyiket válasszam?

A megfelelő technológia kiválasztása erősen cégfüggő. Míg a kimondottan a telefon operációs rendszerére fejlesztett, az eszköz kameráját, GPS-ét és Bluetooth-kapcsolatát is használni tudó natív mobilalkalmazásokban a lehetőségek tárháza szinte végtelen, addig az eszköz tárhelyét nem terhelő reszponzív webes alkalmazások kivitelezése költséghatékonyabb és gyorsabb is lehet.

Az AP4 DIGITAL-nál a munkát mindig az ügyféllel közös tervezéssel kezdjük, amikor segítünk megtalálni az üzleti céloknak leginkább megfelelő technológiát. Nagyvállalati szférában a párhuzamos mobilapplikáció fejlesztést és webes alkalmazást is tudjuk ajánlani, mert az eltérő funkciók akár dupla bevételt is jelenthetnek a cég számára.

A legfrissebb mobilalkalmazás trendek sikerét követve a PWA (avagy Progresszív Web Alkalmazás) is jó választás lehet. Ez a megoldás nagyrészt tartalmazza azokat az innovatívfunkciókat (pl. push értesítések, navigációs menü) amelyek a mobilalkalmazás fejlesztés folyamatának sajátosságai, de futtatásuk a webes alkalmazásokhoz hasonlóan kényelmesen, a böngészőből történik.

Mobileszközökön kapcsolódnál ügyfeleidhez? Az AP4 DIGITAL csapata segít megtalálni és kivitelezni a megfelelő fejlesztési technológiát.

Kérdésed van?

Köszönjük, hogy elküldted az ajánlatkérésed! Kollégáink 48 órán belül felveszik Veled a kapcsolatot!
Hoppá! Valami hiba történt a form kitöltése során!