Date
April 4, 2024
Category
Szoftverfejlesztés
Reading Time
8 min

5 szempont, amitől az ERP pontosan megfelel majd az üzleti igényeknek

Az ERP rendszerek nemcsak adattárolók, de az egyes részlegek közötti munkamegosztást is leegyszerűsítik. Egy egyedi ERP fejlesztése mindezt sokkal hatékonyabbá teszi, mert kizárólag azokat a funkciókat tartalmazza, amelyekre a cégnek valóban szüksége van. Olvass tovább, mutatjuk milyen szempontok szerint érdemes ezeket kijelölni.

1.  Az egyedi ERP fejlesztését igényfelmérés előzze meg

Minden vállalat több osztályból és alosztályból áll, ahol az emberek számos különböző pozíciót töltenek be. Ezért az ERP-nek több tucatnyi különböző munkafolyamatot kell összefognia, amit egyetlen döntéshozó vagy felsővezető sem képes átlátni.

Az ERP fejlesztése előtt érdemes osztályszintű felméréseket végezni. Ez történhet körlevél vagy meeting formájában, a lényeg, hogy minden területről legyen egy kolléga, aki priorizálja a többiek elvárásait.

Az egyedi ERP fejlesztés lehetséges üzleti igényei lehetnek

●     must have funkciók, amelyek az ügyfelek kiszolgálásához elengedhetetlenek,

●     fontos megoldások, amelyek felgyorsítják vagy optimalizálják a munkavégzést,

●     kiegészítő, “jó, ha van” elemek, amelyek kényelmesebbé teszik a feladatok elvégzését,

●     egyelőre prioritást nem élvező kívánságok, amelyekre jelenleg mindössze 1-1 munkatársnak van szüksége.

Az összegyűjtött igényeket már az első találkozók egyikén érdemes átadni a fejlesztőknek, mert így a tervezés gördülékenyebb, ezáltal a kivitelezés is gyorsabb és pontosabb lehet.

2.  Az ERP-be kerüljenek ágazatspecifikus megoldások

Legyen szó egy több tízezres raktárkészlettel rendelkező webáruház leltári nyilvántartásáról, vagy egy online időpontfoglaló rendszer elektronikus számlákat előállító háttérrendszeréről, az ERP minden vállalat esetében különböző célok elérését támogatja.

Mivel már az időpontfoglaló rendszerek is ágazatspecifikus adatokat kérnek be a felhasználókról (pl. szépségipar, egészségügy vagy felnőttképzési terület), ezen információk kezeléséhez is hasonlóan egyedi ERP-re lesz szükség. Habár ez valamivel komplexebb fejlesztést igényel, mint a dobozos megoldások, nagyobb eséllyel is növeli az ügyfélkapcsolatok minőségét.

3.  Az ERP fejlesztés használja ki a mesterséges intelligencia lehetőségeit

A mesterséges intelligencia automatizmusok ma már megkerülhetetlenek az ERP fejlesztésben, mert nemcsak időt, hanem pénzt is megtudnak takarítani a cégnek.

Az egyedi ERP fejlesztésbe integrált mesterséges intelligencia

●     a tanulási folyamat után önállóan is képes a bérszámfejtésre és a könyvelésre,

●     ok-okozati összefüggéseket keres a cég heti, havi vagy éves jelentései között,

●     ismert és előre jelzett ügyfélkapcsolati sémákkal segíti a marketinget,

●     valós idejű készletkövetéssel optimalizálja a vállalat kiadásait.

4.  Legyen idő az alapos tesztelésre

Míg egy egyedi ERP fejlesztésekor rendszercsere esetén pontosan meghatározhatók, mit kell megtartani, és mi az, aminek mennie kell, addig az első elektronikus vállalatirányítási rendszerben több időre van szükség, hogy a kollégák kitapasztalják, mire van szükségük.

Pontosan ezért már az ERP tervezésekor érdemes MVP (azaz egy rendkívül gyorsan elkészíthető, első működőképes prototípusban) gondolkodni, amelyet a különbözőosztályok kijelölt munkatársai már a fejlesztés közben használhatnak.

Az MVP legnagyobb előnye, hogy a visszajelzések alapján sokkal pontosabban fejleszthető tovább az ERP, és a tesztelők később a többi munkatárs betanítását is fel tudják gyorsítani.

Ráadásul minél korábban kerül bevezetésre az ERP, annál hamarabb meg is tud térülni.

5.  Az ERP fejlődjön a céggel párhuzamosan

Az egyedi ERP-k fejlesztése jellemzően hosszú távú együttműködés, mert egy meglévő rendszer bővítése mindig egyszerűbb és pénztárcabarátabb, mint 1-2 évente egy teljesen új szoftver létrehozása.

Az AP4 DIGITAL-nál a lehető leggyorsabban létre tudjuk hozni az újonnan alakult alosztályok feladatköreit, valamint igény szerint a telephely-bővüléssel járó modulokat, és a folyamatosan megújuló szolgáltatási- és termékpalettát is bármikor tudjuk frissíteni.

AP4 DIGITAL tipp: Válassz felhő alapú ERP szoftvert, hogy a cég céljait támogatófejlesztések évek múlva is gazdaságosak és gyorsak maradjanak.

 

Az üzleti igényeknek leginkább megfelelő ERP rendszert keresed? Bízd a fejlesztést az AP4 DIGITAL csapatára!

Kérj időpontot ingyenes konzultációra »

Összefoglalás

Az egyedi ERP fejlesztésekor az AP4 DIGITAL számára kulcsfontosságú az alapos igényfelmérés és osztályszintű konzultáció. Célunk, hogy a rendszer kizárólag az ügyfelek valódi szükségleteinek megfelelő funkciókat tartalmazza. Az ágazatspecifikus megoldások és a mesterséges intelligencia integrációja révén optimalizált és hatékony rendszert készítünk, miközben kiemelten fontos a folyamatos fejlődés és alkalmazkodás a vállalat növekedéséhez. Az AP4 DIGITAL csapata mindig az ügyfél sikerére törekszik, és rugalmas, hosszú távú együttműködést kínál az egyedi ERP rendszerfejlesztés terén.

Kérdésed van?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.